اخلاق حرفه ایی در تجارت الکترونیک و کسب و کار مطلبی است که توجه بسیاری را به سوی خود معطوف کرده است. رعایت اخلاق و حفظ ارزش به یکی از مهم ترین پدیده هایی درآمده است. که در بیشتر سازمان ها مورد توجه قرار گرفته است. تجارت الکترونیک انجام کلیه ی فعالیت های تجاری بصورت آنلاین و از طریق اینترنت است. در تجارت الکترونیک شرکت ها برای ارتباط با هم راه سریعتر و آسانتری دارند. هدف تجارت الکترونیک ایجاد روشی جدید در انجام امور بازرگانی می باشد.در این روش، تاجران قادرند که محصولات و خدمات خود را به صورت تمام وقت به تمام خریداران در سرتاسر جهان عرضه نمایند.
انواع تجارت الکترونیک
- تجارت شرکت با شرکت
- ارتباط شرکت با مصرف کننده
- ارتباط مصرف کننده ها با شرکت ها
- ارتباط مصرفکننده با مصرفکننده
- ارتباط بین دولت و شهروندان
- ارتباط بین دولتها
- ارتباط بین شرکت ها و سازمانهای دولتی
در اینجا به چند مورد از ابزارهای تجارت الکترونیک مدرن اشاره میکنیم فروشگاه اینترنتی، پول الکترونیکی و ابزار پیام رسان(تلگرام، اینستاگرام و…)
مفهوم اخلاق حرفه ایی
به معنای اخلاق کاری و اخلاق مشاغل در کار، در بیشتر تعریفهایی که از اخلاق حرفهای شده است، دو ویژگی دیده میشود الف) وجود نگرش اصالت فرد و فرد گرایی ب) محدودبودن مسئولیتها و الزامات اخلاقی فرد در شغل آبا با ویژگیهای اخلاق حرفهای در تجارت به مفهوم امروزی آشنا هستید؟ دارای هویت علم و دانش بودن، داشتن نقشی کاربردی، ارائه صبغهای حرفهای، بومی و وابسته بودن به فرهنگ، وابستگی به یک نظام اخلاقی، ارائه دانشی انسانی دارای زبانِ روشن و انگیزشی. ویژگیهای افرادی که اخلاق حرفهای در تجارت دارند می توان به موارد ذیل اشاره کرد. مسئولیتپذیری، برتریجویی و رقابتطلبی، صادق بودن،احترام به دیگران، رعایت و احترام نسبت به ارزشها و هنجارهای اجتماعی، عدالت و انصاف همدردی با دیگران و وفاداری
اخلاق حرفه ایی و اهمیت آن در تجارت الکترونیک
ظهور معاملات الکترونیکی در دهه اول قرن ٢۱ و انجام معاملات فراوان اینترنتی، اهمیت اخلاق در تجارت الکترونیک را چند برابر کرده است. داشتن اخلاق در تجارت و کسب وکار نوعی اعتماد و هم چنین امنیت ارتباط را بوجود میآورد که خود سرمایهای ارزشمند است. داشتن اخلاق حرفه ایی در تجارت باعث پیشرفت و گشترش آن در سازمان می شود و نداشتن آن باعث عدم موفقیت در تجارت الکترونیک می شود. پیامبر اکرم (ص) می فرمایند: هر که تجارت می کند باید از پنج چیز دوری گزیند وگرنه اصلاً خرید و فروش نکند. ربا، قسم خوردن، کتمان عیب، تعریف از کالایی که می فروشد و بدگویی از کالایی که می خرد.